Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος – Ιταλική Κατοχή

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος - Ιταλική Κατοχή

Ηταν η πρώτη ανατροπή στα σχέδια του Χιτλερ. Το πρώτο ηρωικό δείγμα ήττας του άξονα. Ήταν αυτός ο πόλεμος ο Ελληνοιταλικός που αναζωπύρωσε κατά τον Τσώρτσιλ το θάρρος των συμπατριωτών του και απέσπασε τον παγκόσμιο θαυμασμό για τους Ελληνες. 

Ο  ελληνοιταλικός πολεμος του 1940-41,  από τα λαμπρότερα γεγονότα της ιστορίας μας, προσωπική ήττα του Μουσσολίνι και του Τσιάνο ζωνταντεύει στους δέκτες σας.  Πως οργανώθηκε, πώς κινήθηκαν οι δυο πλευρές και ποιοι πρωταγωνίστησαν παρουσιάζονται στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ Ελληνοιταλικός Πόλεμος - Ελληνοιταλική Κατοχή. 

Έγγραφα, εκθέσεις, μαρτυρίες, πρωτότυπα ημερολόγια θα συστήνουν τους πρωταγωνιστές που δεν είναι άλλοι από την ελληνική ψυχή. Πρωτότυπες διηγήσεις,  ιστορίες που αναδεικνύουν την ορμή, την μαχητικότητα των Ελλήνων στρατιωτών αλλά και την στρατηγική των ελληνων αξιωματικών.

Κατά την ιταλική κατοχή ησυχία επικράτησε στα αιματοβαμένα ελληνικά βουνά, τα κανόνια σιγήσαν και η Ελλάδα ανήκε πια στις κατεχόμενες χώρες. Ιταλική κατοχή στην Αθήνα, στην Ελλάδα, στο Αιγαίο.  Στο δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ Ελληνοιταλικός πολεμος - ελληνοιταλική κατοχή ξεδιπλώνονται πτυχές της σκληρής παρουσίας του ηττημένου που στάθηκε σαν νικητής. Ελληνοιταλική κατοχή στην Αθήνα, στην Ελλάδα αλλά και στα Δωδεκάνησα, διαφορετικές συνθήκες στον κάθε τόπο που παρουσιάζονται με μια μίξη ιστορικής περιγραφής που ξαναζωντανεύει απο ημερολόγια της εποχής.

Με γυρίσματα στην Ελλάδα, στην Αλβανία, στην Ιταλία και στην Μ. Βρετανία σε πρώτη προβολή,  από τον COSMΟΤΕ - Ηistory.

Σκηνοθεσία
Γρηγόρης Καραντινάκης

Σενάριο
Αναστασία Μάνου